Svako domaćinstvo na dnevnom nivou ima dosta otpada, ali da li ste znali da ako otpad razvrstate na pametan način možete da se rešite sekundarnih sirovina i zaradite?


Evo šta se može reciklirati i od toga popuniti kućni budžet. Sve što je potrebno je da otpad razvrstate na kategorije i odnesete ga na neka od mesta za otkup. U zavisnosti od vrste i količine otpada, nešto možete reciklirati na reciklomatima koji su postavljeni širom zemlje, a nešto možete direktno odneti u neku od kompanija koja se time bavi.
Kompanija Jugo-Impex bavi se sakupljanjem i recikliranjem sekundarnih sirovina, na tehnološki bezbedan način i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije.

Plastika
Samo u frižideru imate bar 5 stvari koje su od plastike i pogodne su za recikliranje a na to ranije niste obratili pažnju. Sva plastična ambalaža od vode, sokova je pogodna za reciklažu. Čašice od jogurta, voćnog, gustog , grčkog, zatim ambalaža od senfa, krem sira, humusa i drugih namaza koji su u pakovani u plastičnu ambalažu. Kutije od fete, drugih sireva, sladoleda, kremića, sve to možete reciklirati.
Takođe ambalaža od sredstava za ličnu higijenu, alkohola, dezinfekcionih sredstava, sve je pogodno da se dalje preradi. Poželjno je samo ambalažu oprati pre prosleđivanja na dalju preradu.

Staklo
Koliko imate tegli kod kuće koje skupljaju prašinu, a na njima možete zaraditi. Sva staklena ambalaža može bit reciklirana, tegle od zimnice, kremića, džemića, soseva, kašica sve su pogodne da budu reciklirane. Staklene flaše od pića su takođe idealne da na njima zaradite dodatan novac.

Aluminijum
Mnogo stvari u našoj okolini pakovano je u aluminijumsku ambalažu, veliki broj kozmetičkih proizvoda je upravo u aluminijumskom pakovanju koje je pogodno za reciklažu. Sve kutije od krema, mleka za telo, balzama mogu biti reciklirane. Konzerve od sokova i piva takođe su od aluminijuma, kao i konzerve od namaza i sve ih je moguće reciklirati.

Tetrapak
Sva tetrapak ambalaža je pogodna za reciklažu. Sva ambalaža od sokova, jogurta, mleka može da nastavi svoj život u drugoj formi nakon tretiranja.

Bakar
Ukoliko u kući imate oštećene produžne kablove ili neispravne električne uređaje koji imaju kabl, trebalo bi da znate da je u tom kablu bakar. Sakupite kablove na jedno mesto i možete ih predati na reciklažu.


Papir i karton
Ako ste ljubitelj štampanih izdanja dnevnih novina onda vrlo brzo možete skupiti velike količine papira za reciklažu. Možete reciklirati i kartonske kutije od keksa, kutije za pakovanje, svu staru hartiju. Ukoliko imate decu, možete njihove stare školske sveske takođe ubaciti u papir za otpad odnosno reciklažu.

Zarada zavisi od količine, ali najbolji razlog da se posvetite reciklaži otpada jeste želja za očuvanjem zdrave životne sredine.